2016. október 23., vasárnap

Anthony Capella - A kávék költője


"Hogy mit tanultam?
Megtanultam azt, amit mindenkinek meg kell tanulni de senkinek nem lehet megtanítani - hogy ellentétben azzal, amit esetleg a költők mondanak, léteznek különböző fajta szerelmek.
     És ezt nem csak úgy értem, hogy minden szerelmi kapcsolat különbözik egymástól. Úgy értem, hogy maga a szerelem sem csak egy érzelemből áll, hanem nagyon is sokból. Pontosan úgy, ahogy egy jó kávénak is egyszerre például cserzett bőr-, dohány-, és nektár illata ugyanúgy, a szerelem is többféle érzelem keverékéből áll össze: rajongás, idealizmus, gyengédség, kéjvágy, védelmezési vágy, vágy, hogy védelmezzenek, vágy, hogy magunké tegyük a másikat, bajtársiasság, barátság, esztétikai vonzalom, és ezen kívül még vagy ezer más. 
     Nincs táblázat, vagy szabályzat, mely ezek között a rejtélyek között utat mutathat. Az egyikért a világ végére utazunk, a másikat fellelhetjük egy idegen pillantásban is. Van amit  a hálószobában találunk meg, van, amit a zsúfolt utcán. Van amelyik lángjával megéget, mint éjjeli lepkét a lámpa, és van, ami gyengéd izzásával melegít majd. van amelyik gyönyört ad, van amelyik boldogságot, és olyan is van, ha szerencsés az ember-, amelyik mindkettőt."


                                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése